niedziela, 18 grudnia 2016

Przysmak Mikołaja :)

Niebawem na niebie zabłyśnie pierwsza gwiazdka, a gdy po Wigilijnej kolacji pójdziemy spać, wtedy nadejdzie jego czas... 
Św. Mikołaj - odwiedzi wszystkie grzeczne dzieci i mam nadzieję, że jak najwięcej tych dużych dzieci. 
Więc nie wypadałoby nie przygotować nic dla spracowanego w tę magiczną noc Mikołaja. Ciasteczka z mlekiem odchodzą do lamusa, gdyż na stoliku przy mojej choince oprócz szklaneczki ciepłego mleka z miodem będą stały smakowite Babeczki z wiśniami w rumie z Nutellą, oczywiście w ubrankach - papilotkach od <<Papilart Muffiny Tulipan>> 

Babeczki z wiśniami w rumie z kremem z Nutelli


Składniki na babeczki:

  • 140 g miękkiego masła 
  • 3/4 szkl. cukru 
  • 1 opakowanie cukru waniliowego 
  • 1 i 1/2 szk. mąki 
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 
  • pół szklanki wydrylowanych wiśni (mrożonych bądź z syropu) namoczonych w rumie 
  • ok, 2 kieliszki 

Składniki na krem: 

  • 300 g nutelli 
  • 25 g miękkiego masła 
  • rum pozostały po wiśniach 

Do przybrania: 

  • kandyzowane wisienki 

Przygotowanie: 

W skrócie bo przed Świętami czasu brak mokre składniki do jednej miski, suche do drugiej. Ucieramy na puszystą masę mokre składniki, dodając do nic suche i odsączone wiśnie z rumu. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Papilotki wstawione do formy na muffinki napełniamy ciastem do 3/4 wysokości. Pieczemy ok 25 minut w temperaturze 160 - 170 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotowujemy krem. Miękkie masło ucieramy z nutellą, dodając cienkim strumyczkiem rum z wiśni. Na upieczone ostudzone babeczki wykładamy krem, dekorując czerwoniutką wisienką.



Myślę, że po takiej przekąsce Św. Mikołaj będzie miał więcej siły na dźwiganie tej masy prezentów do każdego domu. 
 Zaś Was zapraszam do sklepu internetowego ***PapilArt*** gdzie na pewno znajdziecie coś dla siebie i swoich uroczych, nie tylko świątecznych wypieków.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz