Jakiś czas temu zawitała do mnie wspaniała, pełna dobroci paczka od PapilArt
Paczka jak zawsze była cudnie zapakowana, bardzo świątecznie, a wnętrze jej kryło piękne akcesoria wręcz dekoracje do pieczenia i serwowania ciast i deserów.
Nie wiedziałam od czego zacząć byłam jak dziecko w sklepie pełnym cukierków.
Po chwili namysłu zdecydowałam się na kubeczki Bożonarodzeniowe, a w nich słodki i uwodzicielski, jednak łatwy w przygotowaniu deser o dźwięcznej nazwie Tiramisu czyli poderwij mnie...
Prawda, że efektownie się prezentuje ten nieposkromiony deser, w tych słodkich i uroczych kubeczkach.
A oto banalny przepis dzięki, któremu już za moment będziecie się delektować własnym Tiramisu
Składniki:
- 250 g serka mascarpone
- 3 żółtka
- 3łyżki cukru
- kilka podłużnych biszkoptów
- kakao do dekoracji
Na poncz do biszkoptów:
- mała mocna kawa
- likier amaretto kilka kropli
- kieliszek wódki
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, następnie dodajemy serek mascarpone. Masę mieszamy do połączenia składników. Z przygotowanych składników robimy poncz i zanurzamy na chwilę biszkopty układając je na dnie pucharków. Następnie nakładamy warstwę kremu, przesypując kakao. Czynność powtarzamy w zależności ile warstw chcemy uzyskać.
Prawda, że proste.
Koniecznie musicie spróbować, bo warte jest grzechu i tych kilku kalorii.
Deser wygląda obłędnie a jego opakowanie jest cudowne :)
OdpowiedzUsuńDeser pycha, a opakowania PapilArt ma wszystkie przepiękne.
UsuńO jakie cudne a przepis naprawdę łatwy i pewnie przepyszny ten deser :-)
OdpowiedzUsuńBardzo, u mnie zniknął szybko. Polecam
UsuńPani Jolu jak zwykle Pani kusi:-)ale deser wart tych kalorii:-)dziękuję za prosty przepis:-)
UsuńPani Jolu jak zwykle Pani kusi:-)ale deser wart tych kalorii:-)dziękuję za prosty przepis:-)
UsuńDziękuję Pani Aniu i polecam się na przyszłość
UsuńAle tutaj pysznie ;)
OdpowiedzUsuńMiło mi gościć na moim blogu, osobę która także jest wielkim smakoszem. Zapraszam ponowie.
UsuńWow! Niezły deser!
OdpowiedzUsuńKocham tiramisu, a taką wersję to jadłabym choćby codziennie ....
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńCieszę się, czytając takie opinie
OdpowiedzUsuńTo jest myśl na weekend. Dzięki za inspiracje
OdpowiedzUsuńSuper, na pewno nie zawiedziesz się na tym deserze.
Usuń