poniedziałek, 19 września 2016

Cud Miód...

Witajcie 
Mamy już coraz chłodniejsze wieczory. Przed nami jesień i zima i perspektywa chorób, obniżonej odporności i złego samopoczucia. 

Zabiegani i przemęczeni, zapominamy w jak prosty sposób, który podsuwa nam Matka Natura możemy zadbać o dobrą kondycje i zdrowie, przez cały rok. 

I to właśnie Ja zdradzę Wam ten sekret... no wiem przecież Miód każdy zna i pewnie macie go w swoich spiżarkach i kuchennych szafkach. 

Lecz czy znane Wam są pozostałe wspaniałości od natury takie jak pierzga czy propolis? 

Zaraz wszystko Wam wyjaśnię i podpowiem gdzie kupić dobry, prawdziwy miód, niedosładzany z czystej doliny Mazurskiej. 
A więc..




Miód ożywia mózg, koi nerwy, wzmacnia serce, nawet goi rany. Ma właściwości antybakteryjne, dlatego zwalcza lepiej niektóre bakterie w organizmie niż antybiotyk. 
 Świetnie sprawdza się w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego. Można go również z powodzeniem stosować w chorobach skóry, nie tylko tych o podłożu alergicznym.





Miód wielokwiatowy, zwany potocznie miodem tysiąca kwiatów, pszczoły wytwarzają z nektarów zebranych z wielu roślin miododajnych kwitnących na polach, w sadach, lasach i na łąkach w tym samym czasie. Miód z kwiatów wiosennych ma jasny kolor, przyjemny zapach i łagodny smak. Miód z nektaru kwiatów letnich jest znacznie ciemniejszy i ma bardziej zdecydowany smak oraz zapach. Dzięki łatwo przyswajalnym cukrom prostym wspomaga mięsień sercowy. Pomocny przy chorobach wątroby i pęcherzyka żółciowego. Osobom uczulonym na pyłki pomaga znosić i uodparniać się na alergie. Ze względu na łagodny smak, miód wielokwiatowy poleca się podawać dzieciom przy leczeniu grypy, przeziębień, chorób dolnych dróg oddechowych, a także zapobiegawczo.







 Miód gryczany jest najczęściej ciemno-herbaciany lub brunatny. Ma charakterystyczny zapach i ostry smak. Dzięki dużej zawartości rutyny, substancji oczyszczającej naczynia, polecany jest przy miażdżycy, chorobie wieńcowej i nadciśnieniu tętniczym. Sprzyja odbudowę komórek kostnych, wzmacnia układ odpornościowy. Przyspiesza gojenie ran i zrastanie kości. Stosowany jest w leczeniu i prewencji schorzeń układu krążenia powodowanych przede wszystkim występowaniem miażdżycy. Polecany również przy zapaleniach nerek i opłucnej, stanach osłabienia pamięci, leczeniu jaskry, osłabionego wzroku i słuchu.





 Miód rzepakowy jest w stanie płynnym prawie bezbarwny lub ma barwę lekko słomkową i słaby zapach kwiatów rzepaku. Bardzo szybko krystalizuje, drobne kryształki mają smalcowatą konsystencję oraz białą lub kremową barwę. Dobrze rozpuszcza się w wodzie. Pomocny w leczeniu wątroby, trzustki, nerek, układu pokarmowego, wrzodów żołądka i dwunastnicy. Polecany jest przy leczeniu schorzeń układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, dusznicy sercowej i miażdżycy. Obniża ciśnienie tętnicze krwi i wyrównuje niedobory potasu w organizmie. Skuteczny także przy przeziębieniach i stanach zapalnych dróg oddechowych. Przyspiesza gojenie ran. W przypadku oparzeń zapobiega tworzeniu się pęcherzy.






Osobiście mogę Wam zarekomendować te miody i produkty pochodne, ponieważ sama od dawna zajadam miody z  

Leśnej Pasieki z Likus 

są w 100% naturalne, świeże i wyjątkowe, gdyż pochodzą z wyjątkowo malowniczego miejsca, oddalonego od cywilizacji i miejskiego zgiełku.





 Pierzga jest bardzo cennym, a jednocześnie najmniej znanym produktem pszczelim. Niewiele osób wie, czym jest, a także niewielu pszczelarzy zajmuje się jej pozyskiwaniem. W istocie pierzga to przetworzony pyłek kwiatowy, pokarm pszczół. Panująca w ulu wysoka temperatura i wilgoć, a także obecne tam mikroorganizmy przyczyniają się do biochemicznych przemian pyłku. Zachodzi fermentacja mlekowa zgromadzonego pyłku, w wyniku której powstaje pierzga. Warto zwrócić uwagę na cenną pomoc pierzgi w zwalczaniu nieprawidłowego funkcjonowania wątroby. Odnotowano wspaniałe rezultaty przy ostrym i przewlekłym zapaleniu wątroby oraz marskości. Zalecana dzienna porcja to 10-20 g, 30-45 minut po posiłku, w celu ochrony żołądka. W przypadku poważnych chorób wątroby (zapalenie typu A, B, C, marskość wątroby), dzienna porcja może wynieść 30 g. Należy wówczas przyjmować 3 razy dziennie po ok. 10g, najlepiej między posiłkami, półtora do dwóch godzin po jedzeniu. W przypadku marskości wątroby kuracja może być uzupełniona o małą dawkę (dwa razy dziennie pół filiżanki) herbaty z ostropestem plamistym lub tabletkę silymarinu, która zawiera substancje aktywne ostropestu plamistego. Kurację można także wspomóc stosując propolis (dzienna dawka: 0,5-1 g).





Propolis to substancja żywiczna powstała z żywic roślinnych zebranych przez pszczoły z ponad 20 rodzajów drzew (głównie z topoli, brzozy, buku, świerku, śliwy) oraz innych roślin. Po zebraniu wystarczającej ilości żywicy, pszczoły mieszają ją z wydzieliną gruczołów ślinowych i woskiem. Substancja ta znana jest ze swoich silnych właściwości antyseptycznych.
Pszczoły wykorzystują propolis do zabezpieczania środowiska ula przed rozwojem drobnoustrojów, a także mumifikują nim ewentualnych szkodników.
Wykazuje on właściwości wirusobójcze, bakteriobójcze, grzybobójcze, chelatujące oraz działania antybakteryjne, detoksykujące, przeciwzapalne. Przyśpiesza gojenie się ran, pobudza układ odpornościowy i reguluje naturalny biorytm.
 Najwięcej korzystnych efektów otrzymano przy chorobach zakaźnych, a także w przypadku zapalenia jelit, gardła, dziąseł, reumatyzmu.Pomyślne rezultaty można osiągnąć przy problemach bólów brzucha, zatok, chorób stóp. Zdarzały się też takie sytuacje, gdzie propolis okazał się skuteczny w przypadku migreny, zaburzeń przepływu krwi, zapalenia nerek i chorób dermatologicznych.

Koniecznie spróbujcie i zaopatrzcie swój dom w pyszny miód

tutaj zamówicie w Nidzicy lub Warszawie

osobiście lub po wcześniejszym kontakcie  

 

                                                   Leśna Pasieka Likusy                                                 
Grochowski Waldemar
13-100 Nidzica ul.Żywiczna 22
woj. warmińsko-mazurskie


 P.S. Polecam, spróbujcie Miodu z Terenów Leśnych, mi najbardziej przypadł do gustu i skradł serce. Najszybciej znika w Naszym domu.


A jeśli jesteście przemęczeni polecam Napój regeneracyjny:
Zawsze wieczorem na rano przygotowuję sobie taki eliksir :) 
W szklance przegotowanej wody, rozpuszczam łyżeczkę miodu i zostawiam na noc. Rano do wody z miodem wyciskam sok z połowy cytryny. 
Mieszam i wypijam.
Energia i witalność na cały dzień.

Dużo zdrowia dla Was i trzymajcie się zdrowo. 




MIÓD: wartość odżywcza i właściwości lecznicze miodu

39 komentarze
Autor: Piotr Nowotnik, doświadczony pszczelarz-praktyk, mistrz pszczelarski, Stefania Nowakowska
Miód wzmacnia serce, koi nerwy, ożywia mózg, goi rany. Ma właściwości antybakteryjne - niektóre bakterie zwalcza lepiej niż antybiotyki. Do tego miód świetnie sprawdza się jako kosmetyk. Warto wprowadzić miód do codziennego menu. Sprawdź, jakie jeszcze wartości odżywcze i lecznicze ma miód.


http://www.poradnikzdrowie.pl/zdrowie/medycyna-niekonwencjonalna/miod-wartosc-odzywcza-i-wlasciwosci-lecznicze-miodu_35801.html


8 komentarzy:

  1. Mmmm uwielbiam miód dodaję go do wszystkiego :)
    http://gabrysiowetestowaniee.blogspot.com/2016/09/zadbaj-o-wasciwa-diete-suplement-diety.html

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Świetny wybór. Ja miód bardzo lubię i nawet jem sam łyżeczką raz dziennie w okresie zimowym i grypa omija mnie szerokim łukiem.

      Usuń
  2. Ja też uwielbiam miód. Nasz polski gości cały rok w naszym domu - obecnie w użyciu lipowy i gryczany :)

    W wolnej chwili zapraszam do poczytania może nie o miodzie ale o soli ;)
    http://bogosipho.blogspot.com/2016/09/dresdner-essenz-nowy-wymiar-kapieli.html

    OdpowiedzUsuń
  3. U nas także, my kończymy wrzosowy, wielokwiatowy, a dawno już pochłonięty leśny, po prostu znakomity.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo fajnie opisane rodzaje miodów i ich właściwości. Troszke sie tym interesuje i znalazlam u Ciebie cenne wiadomosci😉

    OdpowiedzUsuń
  5. Szanowni Państwo

    Jesteśmy firmą saudyjską importującą miód i zainteresowaną importem miodu z Polski ze względu na jego szeroką sławę i wysoką jakość produktów. Chciałbym wysłać do nas listę swoich produktów i cennika do nauki, a następnie skontaktować się z Tobą w razie potrzeby. współpraca
    Arruaya Alhadura Trading Est
    00966554549837
    Rijad, Arabia Saudyjska
    Hamed
    present-vision@outlook.com

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam
      Ja jestem tylko autorem wpisu o produkcie.Właścicielem pasieki i miodów jest Pan Waldemar Grochowski oto kontakt do jego osoby:
      Leśna Pasieka Likusy
      Grochowski Waldemar
      13-100 Nidzica ul.Żywiczna 22
      woj. warmińsko-mazurskie
      grochowski.w63@wp.pl

      Usuń